• Afișări articole 120557

Kata (`forma` traditionala) reprezinta o lupta reala, ce include o mare varietate de tehnici defensive si ofensive, impotriva mai multor adversari imaginari.

Dincolo de aceasta definitie simplista, kata este chintesenta karate-ului pentru ca prin aceasta forma, maestrii ne-au transmis intreaga panoplie de tehnici din aceasta scoala, sistemul de timing, ritmul unei lupte reale si bineinteles mijlocul de intarire a sanatatii printr-o respiratie corecta.

Fiecare kata are propria sa semnificatie traditionala atat pe plan fizic cat si psihologic. Fiecare concurent trebuie sa execute un kata, sase arbitri acordandu-i note. Cea mai mare si cea mai mica nota sunt eliminate, suma celorlalte patru desemnand invingatorul. La punctare, arbitrii vor tine cont de: gradul de forta utilizat in fiecare tehnica de baza; gradul de forta cerut in tehnicile particulare; gradul de concentrare mentala; sincronizarea in executie; continuitate si armonie (ritm) in tranzitia dintre tehnici; pierderea echilibrului, ezitarea si reintoarcerea la pozitia de plecare. Competitia de kata pe echipe se desfasoara sincronizat cu 3 competitori. Lipsa de sincronizare este penalizata. In finala de Kata pe echipe, este obligatorie demonstrarea aplicatiei pentru Kata respectiv-BUNKAI.