Pentru antrenamente, sportivul poartă un Karategi, costumul specific karate-ului, de obicei alb, realizat dintr-o țesătură ușoară. Pantalonul se oprește la aproximativ o palmă deasupra gleznei, permițând astfel execuția ușoară a loviturilor de picior. Vesta este legată cu o centură, care, după ce este dată de două ori peste talie, este înnodată în față cu un nod plat.
Culoarea centurii indică gradul și nivelul de cunoștințe al practicantului. Asemănător cu judo, centura este albă pentru începători, iar pe măsură ce sportivul progresează, culorile devin galbenă, portocalie, verde, albastră, maro și, în cele din urmă, neagră (pentru profesori), după cel puțin trei ani de antrenamente asidue. Centura neagră este împărțită în Dan, adică "nivele", până la gradul de 10 Dan în Karate.
Deși aceasta este ținuta tradițională, în general, orice ținută sport poate fi folosită pentru practicarea karate-ului.
🚨 Atenție! Mâinile și picioarele trebuie menținute curate, iar brățările sau inelele trebuie îndepărtate înainte de antrenament.
🔹 Salutul - REI
Salutul este un gest de respect pentru partener și antrenor, esențial pentru progresul în antrenamente. Practicantul salută adversarul la începutul și sfârșitul competițiilor, precum și în cadrul tuturor formelor de antrenament în doi.
Salutul poate fi executat:
- Stând în picioare (Ritzurei)
- Stând în genunchi (Zarei)
Zarei este un salut solemn, folosit în special la începutul și sfârșitul antrenamentelor. Pentru a executa Zarei, sportivul se așează pe călcâie, cu bustul drept și mâinile pe genunchi. Luptătorii salută punând palmele pe sol, cu degetele spre interior, atingându-și mâinile.